Dækken

Hestedækkener findes i mange varianter og mærker. Se her liste over nogle af mærkerne og læs hvad du skal være opmærksom på, når du vælger dækken til din hest.



Mark Todd
WeatherBeeta
Catago
Bucas
Amigo
Rambo
HorseGuard
BackOnTrack

Skal der tages mål til nyt dækken måles hesten fra lancemærket til haleroden og fra bringen til bagsiden af låret. Ud fra disse mål kan du altid finde den korrekte dækkenstørrelse. Dækkenet måles ofte i cm eller i fod og tommer.

Hestedækkener findes i mange forskellige tykkelser og denin, som angiver hvor kraftigt stoffet er, alt efter hvad det skal anvendes til, og på hvilken årstid hesten har behov for at stå med dækken på.
Tykkelsen opgives i gram fyld lige fra 0g som oftest er et sommerdækken eller regndækken uden nogen form for fyld, 150g fyld er som regl et godt udgangspunkt for et overgangsdækken når hesten skal til at begynde at stå med dækken på i sensommeren eller starten af efteråret. Herefter kan man så lægge dækken på som har lidt mere fyld eller gå op i vinterdækken med fx 300g fyld i.

Når du vælger tykkelsen på dækkenet, skal du ligeledes tage hensyn til, om hesten er klippet eller ej, og selvfølgelig hvordan vejret er. Der er endvidere stor forskel på hvor sarte hestene er alt efter hvordan deres pelsansætning er. Nogle heste er mere tyndhudede end andre, og de skal derfor have et lidt tykkere dækken på.

Vælger du et for tykt dækken til årstiden, risikerer du at din hest udvikler knopper eller står og sveder hvilket kan føre til at hesten bliver syg. Vær opmærksom på, at nogle dækkenproducenter oplyser under hvilke vejrforhold deres dækkener er beregnede til.

Denin udgør hvor stærkt stoffet er. Jo højere denin, jo mere rivefast er dækkenet. Mange stalddækkener er ikke så kraftige i stoffet, men et tykt vinterdækken som også kan bruges på fold kan typisk være op til 1200 denin. Dette gør så at andre heste der vil bide i det, har svært ved at bide dækkenet i stykker.
Når du vælger dækken er det vigtigt at du ser på pasformen i dækkenet. Både foran, hvor højt bringelukningen sidder i forhold til bygningen af din hest. Men også om der er behov for slidser i siden som er specielt velegnet til når hesten går på fold med sit dækken på. Hermed har hesten en langt større bevægelsesfrihed idet, forbenene kan bevæge sig under denne slids på dækkenet. Krydsgjorde under maven, her er nogle delvis skjulte, hvilket bedre sikrer at gjordstropperne ikke går op af sig selv, når hesten løber rundt samt ruller sig. Bagbensstropperne kan som regl afmonteres og i stedet sættes fast under halen. Her skal de så kortes op, så de ikke er for lange. Men at sætte halestrop på i stedet for bagbensstrop, er mere sikkert for hesten, idet hesten kan få benene i bagbensstropperne når den ruller sig, hvis de er for løse.

Typer hestedækken:
Vinterdækken
Stalddækken
Fleecedækken
Sommerdækken
Folddækken
Skridtdækken/skridttæppe/ridedækken